Η μείωση της διεθνούς βοήθειας προς την Αϊτή δυσκολεύει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την επικείμενη περίοδο των καταιγίδων και τη συνεχιζόμενη επιδημία χολέρας.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεσίρκι ανέφερε ότι ο Τζον Γκινγκ, διευθυντής επιχειρήσεων για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών, επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Αϊτή για να αποτιμήσει την κατάσταση στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής.

«Ο κ. Γκινγκ πληροφορήθηκε ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς βοήθειας μείωσαν την ικανότητα εντοπισμού και αντίδρασης στη χολέρα φέτος», είπε ο Νεσίρκι. «Κάλεσε να υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από τους διεθνείς δωρητές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν έως και 200.000 νέα κρούσματα χολέρας φέτος. Η ασθένεια έχει σκοτώσει χιλιάδες Αϊτινούς αφότου ξέσπασε η επιδημία πριν από ένα και πλέον χρόνο.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σκότωσε πάνω από 200.000 ανθρώπους στην Αϊτή και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.