Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρει τα Ηνωμένα Έθνη ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας ωστόσο ότι με το Δημήτρη Χριστόφια έχουν μια πολύ καλή σχέση.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι είχε επαφές με την ομάδα των συμβούλων των δύο ηγετών, η οποία εξετάζει τους καλύτερους τρόπους ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να παίρνει και να φέρνει μηνύματα και εφαρμόζει τη διπλωματία του «πήγαινε- έλα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι αισιόδοξος για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, δήλωσε ότι θέση του Μπαν Κι-μουν είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι και να γίνει προσπάθεια να εξευρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για να διεξαχθεί.

Ο Ντάουνερ υπενθύμισε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι για συγκληθεί διάσκεψη πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, εκτιμώντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι «πιο ενθουσιώδης» και επιθυμεί αμέσως σύγκληση πολυμερούς. Όλα αυτά όμως, κατέληξε, τα εξετάζει ο Γενικός Γραμματέας.