Περικοπή των μισθών των ιταλών βουλευτών προτείνουν οι πολίτες προκειμένου η χώρα να καταφέρει να περικόψει τις δυσθεώρητες δαπάνες της.

Μία ακόμη ιδέα που κερδίζει έδαφος είναι το να αναγκαστούν πολιτικοί να μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι ιδέες αυτές είναι μόνον ένα μικρό δείγμα από τις προτάσεις που υποβάλλουν οι Ιταλοί στον ιστότοπο που σύστησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας απόψεις για το πώς θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 4,2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.

Σύμφωνα με το γραφείο του Μόντι στην κυβερνητική ιστοσελίδα www.governo.it έχουν αποσταλεί πάνω από 95.000 ηλεκτρονικά μηνύματα (κατά μέσο όρο ένα κάθε δύο λεπτά).

Ο κοινός τόπος των παραπόνων που δέχεται ο ιστότοπος είναι το κόστος της ιταλικής πολιτικής ζωής, περιλαμβανομένων των υψηλών αποδοχών των ίδιων των βουλευτών, οι γενναιόδωρες συντάξεις τους και μία σωρεία άλλων προνομίων που χαίρουν, όπως τα πανάκριβα «μπλε αυτοκίνητα», με τα οποία μετακινούνται.

«Η πρότασή μου είναι να καταστεί υποχρεωτικό για τους δημόσιους λειτουργούς να μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς», τονίζει ένας ανώνυμος πολίτης από την πόλη Μάντοβα, στα βόρεια.

Οι κρατικές δαπάνες αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα στους κόλπους της ιταλικής κοινωνίας, η οποία έχει αναπτύξει μία αύξουσα καχυποψία απέναντι στους πολιτικούς, την οποία έχουν τροφοδοτήσει οι χρόνιες καταγγελίες για διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Σε άλλα μηνύματα προτείνονται τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ώστε να επιταχυνθεί και να απλοποιηθεί η δημόσια διοίκηση και προτείνονται τρόποι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακοινώνει το γραφείο του Μόντι.

Ένας κάτοικος του Τρεβίζο παραπονείται ιδιαίτερα για τις δαπανηρές πρακτικές που ακολουθούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τα «αχρησιμοποίητα γεύματα που καταλήγουν στα σκουπίδια», ή για τη «θέρμανση που είναι αναμμένη ακόμη και το καλοκαίρι».

Η ανακοίνωση του γραφείου του τεχνοκράτη Μόντι δε δίνει πολλά, καθορισμένα, παραδείγματα για τις προτάσεις που κατατίθενται. Όπως τονίζει, το ένα έκτο από τα μηνύματα που δέχεται είναι ταυτόσημα, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για οργανωμένη εκστρατεία.

Μία 10μελής ομάδα παραλαμβάνει τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα κατηγοριοποιεί θεματικά και κατόπιν θα διαβιβασθούν εντός των προσεχών ημερών στην κυβέρνηση, μέσω μίας έκθεσης, τονίζουν οι υπηρεσίες του γραφείου.

Ο Μόντι από τα τέλη της παρελθούσης χρονιάς έχει επιβάλλει ένα αυστηρότατο σχέδιο λιτότητας, που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιπλέον προσανατολίζεται στην περιστολή των δημοσίων δαπανών και περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.