Σε περίπτωση που στις γαλλικές προεδρικές εκλογές επικρατήσει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, η Ιταλία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρουν «μία νέα ισορροπία» στις σχέσεις, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Έχουμε κατορθώσει να είμαστε περισσότερο παρόντες, και θέλω να πιστεύω περισσότερο πειστικοί, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε ο Μόντι στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε ίδρυμα της αριστεράς και στην οποία συμμετείχε και ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Αυτό που ενδέχεται να προκύψει στη Γαλλία θα μπορούσε να μεταβληθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα» για την πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ευρώπης, τόνισε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

«Πιστεύω πως η Ιταλία κατέχει μία καλή θέση για να βοηθήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρούνε μία νέα ισορροπία εάν τεθεί τέτοιο ζήτημα», πρόσθεσε.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει πως σε περίπτωση που κερδίσει εννοεί να διαπραγματευθεί το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας προκειμένου να προστεθούν ρήτρες που θα προβλέπουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που έχει ταχθεί υπέρ του Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, δεν επιθυμεί αλλαγή του κειμένου.