Ένταση επικρατεί στα σύνορα Κοσόβου- Σερβίας εξαιτίας της άρνησης της Πρίστινας να επιτρέψει την επίσκεψη στην πόλη Μιτρόβιτσα Σέρβων πολιτικών αξιωματούχων.

Κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στη συνοριακή διάβαση Jarinje έχουν αναπτυχθεί οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου, ενώ υπάρχει και αυξημένη παρουσία ανδρών της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης-KFOR. Στο κέντρο της Μιτρόβιτσα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Σέρβοι που ζητούν να επιτραπεί η είσοδος των πολιτικών από την Σερβία και απειλούν ότι θα μεταβούν στα σύνορα να τους υποδεχθούν.

Η πολιτική αντιπροσωπεία από τη Σερβία, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, επισκέπτεται τη Μιτρόβιτσα για να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους των Σέρβων στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες.

Νωρίτερα η συνοριακή αστυνομία απαγόρευσε και την είσοδο των υπουργών Άμυνας και Πολιτισμού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν και Βλάνταν Βουκουσάβλιεβιτς, οι οποίοι επισκέπτονταν σερβικά μοναστήρια.

Χθες το ΥΠΕΞ του Κοσόβου εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφερόταν ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν Σέρβο πολιτικό. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς αντιδρώντας δήλωσε ωστόσο ότι «παρά την απαγόρευση της Πρίστινας η σερβική αντιπροσωπεία θα βρει τρόπο να φτάσει στην Μιτρόβιτσα».

Ανταπαντώντας ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου, Μπετζέτ Πατσόλι, προειδοποίησε ότι όποιος Σέρβος πολιτικός εισέλθει παράνομα θα συλληφθεί.