Στη «στιγμή της αλήθειας» αντιμετωπίζει σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί τον Φρανσουά Ολάντ. Το σημερινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία του γάλλου προέδρου για να αποφύγει την ήττα από τον σοσιαλιστή αντίπαλό του κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Ο Σαρκοζί αναμένεται να βάλει σήμερα τα δυνατά του σε μια προσπάθεια να κερδίσει στις εκλογές, σε 2,5 ώρες συζήτησης με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του, ο οποίος, παρά τον ήπιο τρόπο του, είναι ένας δεινός συζητητής.

«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό λόγου, είναι η στιγμή της αλήθειας», είπε ο Σαρκοζί αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους, καθώς ένας από τους συνεργάτες του άφησε να διαρρεύσει στο Reuters ότι ο πρόεδρος θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής μέρας στο σπίτι του προετοιμαζόμενος για τη μάχη της ζωής του.

«Ο Σαρκοζί χρειάζεται να στρέψει προς το μέρος του 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακατόρθωτο», δήλωσε στο δίκτυο BFM ο Μπερνάρ Σανάν, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων CSA.

Ο Ολάντ έχει προβάδισμα έξι με δέκα ποσοστιαίες μονάδες ενόψει του δεύτερου γύρου στις 6 Μαΐου και η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λε Πεν αρνήθηκε χθες να στηρίξει τον Σαρκοζί λέγοντας στα έξι εκατομμύρια των ψηφοφόρων της να επιλέξουν μόνοι τους ποιον θα ψηφίσουν.

Ωστόσο, η καθημερινή δημοσκόπηση της Ifop έδειξε χθες μείωση στο προβάδισμα του Ολάντ στις επτά ποσοστιαίες μονάδες από δέκα που ήταν την επομένη του πρώτου γύρου.

«Ο Σαρκοζί είναι πολύ μαχητικός και επιθετικός. Μπορεί να γίνει πολύ σκληρός με τους συνομιλητές του και ο Ολάντ πρέπει να αποφύγει να φανεί φοβισμένος», είπε ο Κρίστοφερ Μπίκερτον, βοηθός καθηγητή διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Sciences Po.

Είκοσι τηλεοπτικές κάμερες θα καταγράφουν τους δύο μονομάχους από κάθε γωνία του στούντιο καθώς θα κάθονται σε απόσταση 2,5 μέτρων ο ένας από τον άλλον σε ένα τραπέζι.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις πρακτικές λεπτομέρειες, όπως η θερμοκρασία που θα πρέπει να επικρατεί στο τηλεοπτικό στούντιο -μεταξύ 19 και 20 βαθμοί Κελσίου- και οι καρέκλες που θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ύψος των συνομιλητών.

Το ντιμπέιτ ξεκινάει στις 9 ώρα Ελλάδος, ο χρόνος θα καταγράφεται από ένα μεγάλο ρολόι τοίχου και δεν θα πρέπει να ξεπεράσει σε διάρκεια τις 2,5 ώρες.