Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προεκλογική καμπάνια που οδηγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας της 6ης Μαΐου με τον Ολάντ και το Σαρκοζί να ανεβάζουν τους τόνους.

«Ποτέ μία ψηφοφορία δεν ήταν τόσο αποφασιστικής σημασίας τόσο για τη Γαλλία, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παντού ελπίζουν για μας, μάς περιμένουν!. Εδώ και μήνες, οι λαοί της της Ευρώπης έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τη Γαλλία», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε συγκέντρωση στο Παρίσι.

Στην Τουλούζη ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους συμπατριώτες του «να είναι υπερήφανοι που είναι Γάλλοι»  καυτηριάζοντας τους «σταλινικούς του ΧΧΙ αιώνα» που τού προσάπτουν ότι υιοθετεί τις θέσεις της άκρας δεξιάς.

Οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Το ιστορικό σκορ της γαλλικής άκρας δεξιάς, που πλησίασε το 18% των ψήφων του πρώτου γύρου, οδήγησε τον Νικολά Σαρκοζί να προσεγγίσει πολλές από τις θέσεις της Μαρίν Λε Πεν, κυρίως σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και μετανάστευσης, προκαλώντας έντονες επικρίσεις της αριστεράς και πολιτικών συμμάχων του απερχόμενου προέδρου.

“Δεν θα υπάρξει υπουργός του Εθνικού Μετώπου, δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Εθνικό Μέτωπο, τα μέλη του δεν θα συμμετάσχουν στην πλειοψηφία”, επέμεινε ο Νικολά Σαρκοζί.

Δύο υποθέσεις παρεισέφρησαν στην προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες ημέρες: οι κατηγορίες του πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρο-Καν και οι υποψίες για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 από το καθεστώς του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Croix, to 49% των γάλλων ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία υπερβολικά προς τα δεξιά, ενώ το 44% εγκρίνει τη στρατηγική του.

Δύο στους τρεις ψηφοφόρους της Μαρίν Λε Πεν, το 64%, θεωρούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος και υποψήφιος βρίσκεται στη σωστή γραμμή, ενώ το 60% των ψηφοφόρων του Φρανσουά Μπαϊρού κρίνουν ως υπερβολικά δεξιές τις θέσεις του.

Η εκστρατεία του Φρανσουά Ολάντ επικρίνεται ως υπερβολικά αριστερή από το 59% των ψηφοφόρων της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP ), από το 34% των κεντρώων ψηφοφόρων και από το 43% των ψηφοφόρων της Μαρίν Λε Πεν. Το 56% των ψηφοφόρων του Φρανσουά Μπαϊρού και το 40% των ψηφοφόρων της Μαρίν Λε Πεν κρίνουν τις θέσεις του Φρανσουά Ολάντ σωστές.