Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για επικράτηση στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την Κυριακή (18/03). Ο νυν και πιθανότατα και μελλοντικός πρόεδρος της χώρας δεν δείχνει να αγχώνεται για την επανεκλογή του, αλλά για την αποχή, η οποία αναμένεται να είναι ηψυλή.

Ο Πούτιν απευθύνθηκε χθες του βράδυ στους συμπολίτες του μέσω ενός βίντεο, με το οποίο τους προέτρεψε να πάνε στις κάλπες. «Ως πρόεδρος της χώρας, θέλω να σας απευθυνθώ ενόψει των εκλογών. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα μας, το μέλλον της Ρωσίας και των παιδιών μας, εξαρτάται από τη βούληση του λαού και την επιλογή κάθε Ρώσου», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι οι Ρώσοι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν πώς θα ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να ψηφίζουν αλλά και το ποιον θα ψηφίσουν. Όμως, πρόσθεσε: «Αν αποφασίσετε να μην ψηφίσετε, η κρίσιμη αυτή ψηφοφορία θα διεξαχθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη σας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε ένας από εσάς ανησυχεί για το μέλλον της πατρίδας μας. Γι’ αυτό τον λόγο σας απευθύνομαι και σας ζητώ να πάτε στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή. Ασκείτε το δικαίωμά σας να επιλέξετε το μέλλον σας», επισήμανε καταληκτικά στο κάλεσμά του ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει εύκολα μία ακόμη θητεία στην προεδρία. Ήδη βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 18 χρόνια από τη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού και η πορεία του κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και συνέχεια.

Απέναντί του βρίσκονται επτά υποψήφιοι: του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάβελ Γρουντίνιν, που συγκεντρώνει 7-8% στην πρόθεση ψήφου, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 5,6%, η δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1-2%, ενώ οι υπόλοιποι κυμαίνονται περίπου στο 1%.