«Η Ιταλία πρέπει να καταφέρει να ελευθερωθεί από κάποιους συγκεκριμένους τρόπους ζωής και σκέψης, έτσι όπως ελευθερώθηκε από την ναζιστοφασιστική κατοχή», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αναγεννηθεί μια εμπειρία απελευθέρωσης, με τρόπο, σαφώς, λιγότερο δραματικό, αλλά με στόχο την απελευθέρωση από κάποιους τρόπους σκέψης και ζωής στους οποίους είχαμε συνηθίσει και που δεν επέτρεπαν στην χώρα να στραφεί προς το μέλλον», εξήγησε ο κ. Μόντι.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν πιο σύντομες οδοί, ούτε εύκολες διέξοδοι. Η δημοσιονομική πειθαρχία θα οδηγήσει, σταδιακά, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην εργασία. Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες αν όλες οι κοινωνικές, πολιτικές, παραγωγικές και οικονομικές δυνάμεις, εργασθούν προς το συμφέρον της χώρας και για το καλό όλων».

Από τη μεριά του, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «την στιγμή που η χώρα είναι αντιμέτωπη με την κρίση που έχει πλήξει όχι μόνον την Ιταλία αλλά και την Ευρώπη, η έμπνευση πρέπει να φτάσει από το μάθημα ενότητας που μας έδωσε η αντίσταση κατά του φασισμού, και η συμβολή της πολιτικής είναι απόλυτα αναγκαία, ως προσπάθεια και στράτευση», ενώ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής σε εκλογικό σύστημα «που να επιτρέπει στους πολίτες να επιλέγουν απευθείας τους βουλευτές και τους γερουσιαστές».