Η Σρι Λάνκα αναμένεται να άρει αυτή την εβδομάδα την απαγόρευση εισόδου στα social media, που είχε εκδώσει πριν από μερικές ημέρες, επιχειρώντας να περιορίσει την εξάπλωση της βίας.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές στις αρχές του μήνα, όταν βουδιστές που είχαν εξαγριωθεί για τον φόνο ενός οδηγού, επιτέθηκαν σε τζαμιά και καταστήματα μουσουλμάνων στην περιοχή Καντί, δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Ξεσπάσματα βίας πυροδοτήθηκαν και από αναρτήσεις μίσους στο Facebook, στις οποίες διατυπώνοντας απειλές για ακόμα περισσότερες επιθέσεις κατά μουσουλμάνων. Έτσι, στις 7 Μαρτίου η κυβέρνηση έκοψε την πρόσβαση σε Facebook, Viber και WhatsApp. Αρχικά είχε ανακοινώσει πως η απαγόρευση θα διαρκούσε τρεις μέρες αλλά φαίνεται πως το μπλακ άουτ παρατάθηκε.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Harin Fernando δήλωσε στους δημοσιογράφους πως υψηλόβαθμα στελέχη του Facebook αναμενόταν να επισκεφθούν τη Σρι Λάνκα αύριο και η κυβέρνηση αναμενόταν να άρει την απαγόρευση τόσο στο Facebook όσο και στο Whatsapp. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Facebook είχε αντιδράσει πολύ αργά στη διαχείριση των θεμάτων που είχε επισημάνει η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

Η απαγόρευση πρόσβασης στο Viber αναμένεται να αρθεί σήμερα.

Η αστυνομία, όπως μεταδίδει το Reuters, ερευνά το εάν δέκα ύποπτοι «αρχηγοί» συμμοριών που συμμετείχαν στο κύμα επιθέσεων κατά μουσουλμάνων είχαν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 28 άτομα.

Οι μουσουλμάνοι είναι στη Σρι Λάνκα το 9% από τα 21 εκατομμύρια του πληθυσμού της και ζουν κυρίως στα ανατολικά και τα κεντρικά του νησιού. Το 70% του πληθυσμού είναι βουδιστές και περίπου 13% είναι Ταμίλ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ινδουιστές.

(φωτογραφία αρχείου)