Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι διέφυγαν από την Συρία στην Τουρκία τις δύο τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας σε 21.285 τον αριθμό των σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Τουρκίας.

Η αύξηση της ροής των προσφύγων συνέπεσε με την ενίσχυση των συγκρούσεων στις πόλεις Ιντλίμπ και Αζάζ. Η τουρκική ηγεσία έχει δηλώσει ότι η εισροή σύρων προσφύγων και η σφαγή σύρων πολιτών από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού είναι πιθανόν να την υποχρεώσουν να λάβει μέτρα για την αποφυγή ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη συρο-τουρκική μεθόριο. Ωστόσο, η υλοποίηση της ιδέας περιλαμβάνει την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων εντός του συριακού εδάφους για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς διέλευσης, γεγονός που θα προκαλούσε πιθανόν σύγκρουση ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τούρκος αξιωματούχος είχε ανακοινώσει νωρίς σήμερα ότι 800-900 Σύροι διέσχισαν σήμερα τα σύνορα, ενώ άλλες επίσημες τουρκικές πηγές έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.000.