Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει από χθες τις Μαλδίβες ο πρόεδρος της χώρας Αμπνουλάχ Γιαμίν, δίνοντας και την εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στον ανώτατο δικαστήριο και συλλαμβάνοντας τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Νασίντ.

Η αστυνομία συνέλαβε τον ανώτατο δικαστή Αμπντουλάχ Σαΐντ και τον δικαστή του Ανώτατο Δικαστηρίου Αλί Χαμίντ, οδηγώντας σε κλιμάκωση την κόντρα με τη δικαιοσύνη της χώρας.

Η αστυνομία ανακάλυψε πως οι συλλήψεις έγιναν επειδή οι δικαστές «εμπλέκονται σε εν εξελίξει έρευνα» χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία για τις καταγγελίες ή κατηγορίες σε βάρος των δύο δικαστών.

Ο πρόεδρος της χώρας αψήφησε την περασμένη εβδομάδα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανακαλούσε τις κατηγορίες σε βάρος εννέα υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και του πρώην προέδρου Νασίντ, ο οποίος βρίσκεται στην εξορία. Το δικαστήριο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι.

Ωστόσο ο πρόεδρος Γιαμίν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια». «Η εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου στην τωρινή μορφή της είναι ασύμβατη με την προστασία της εθνικής ασφάλειας» τονίζει ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου.

Η αστυνομία συνέλαβε και τον πρώην πρόεδρο Μομούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ετεροθαλή αδελφό του Γιαμίν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για 30 χρόνια και πλέον είναι στην αντιπολίτευση. Ο γιος του είναι μεταξύ των φυλακισμένων που το δικαστήριο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι.

Κίνα, ΗΠΑ και Ινδία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τις Μαλδίβες καθώς η αναταραχή συμβαίνει στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Το 2016, σύμφωνα με το Reuters, ο τουρισμός έβαλε στα ταμεία της χώρας 2,7 δισ. δολάρια.

ΜΑΛΔΙΒΕΣ ΜΑΛΔΙΒΕΣ ΜΑΛΔΙΒΕΣ ΜΑΛΔΙΒΕΣ ΜΑΛΔΙΒΕΣ ΜΑΛΔΙΒΕΣ ΜΑΛΔΙΒΕΣ