Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν πολυτελή σκάφη προκειμένου να περνάνε τους ελέγχους των αρχών. Σήμερα το πρωί έφτασαν στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας περίπου 120 παράνομοι μετανάστες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν με τη νέα αυτή μέθοδο.

Δύο Ουκρανοί έχουν ήδη συλληφθεί και οι ιταλικές αρχές πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν πρέπει να κατηγορηθούν για εμπόριο ανθρώπων.

«Δεν επρόκειτο για την τυπική ψαρόβαρκα, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών, αλλά για ένα πολυτελές σκάφος μήκους περίπου 15 μέτρων», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ακτοφυλακής.

Οι μετανάστες, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο υποδοχής κοντά στο Ριάτσε. Σύμφωνα με την ακτοφυλακή μεταφέρθηκαν στην ακτή από το σκάφος με μικρές βάρκες για μη γίνουν αντιληπτοί.

«Προφανώς οι διακινητές έχουν αλλάξει στρατηγική. Χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά σκάφη ή ιστιοπλοϊκά που δεν τραβούν την προσοχή, αφού μοιάζουν με σκάφη που χρησιμοποιούν οι τουρίστες», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου.