Τέλος στο θρίλερ της τηλεοπτικής μετάδοσης των βίντεο με τις δολοφονίες που διέπραξε ο Μοχάμεντ Μεράχ, έδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα που έχει στην κατοχή του το επίμαχο υλικό, ανακοινώνοντας ότι δεν θα μεταδώσει τις εικόνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε σήμερα να εμποδίσει την μετάδοση από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα, εκτός του Αλ Τζαζίρα, των βίντεο από τους φόνους που διέπραξε ο Μοχάμεντ Μέραχ στη νοτιοδυτική Γαλλία, μετά την απόφαση του δικτύου του Κατάρ να μην τα μεταδώσει.

“Είναι λογική η απόφαση που έλαβε το Αλ Τζαζίρα και σας δηλώνω αμέσως ότι αν καταπατηθεί από τηλεοπτικά δίκτυα που ανήκουν ή είναι προσκείμενα σε οργανώσεις που διαδίδουν τρομοκρατικές ιδέες, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσουμε τη μετάδοση του σήματος”, δήλωσε ο Σαρκοζί.

Παράλληλα ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το Αλ Τζαζίρα “θα διακινδύνευε την παρουσία του” στη Γαλλία αν μετέδιδε τα βίντεο που έλαβε από τους φόνους του Μέραχ.

“Θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό αν το έκανε και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα”, σημείωσε ο Ολάντ.

“Για μένα, αυτό (το Αλ Τζαζίρα) θα διακινδύνευε την παρουσία του εδώ (στη Γαλλία) ως δίκτυο πληροφόρησης. Όχι βέβαια ότι θα μπορούσαμε να το απαγορεύσουμε, αλλά υπάρχουν σοβαρές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν, κυρίως από το CSA (Ανώτερο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο ζήτησε να μην μεταδοθούν οι εικόνες αυτές), αλλά και από το κράτος όσον αφορά τη σχέση του με το Κατάρ”, σημείωσε ο Ολάντ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα στον ιστότοπό του στο Διαδίκτυο ότι αποφάσισε να μην μεταδώσει τα βίντεο με τους φόνους “βάσει του κώδικά του δεοντολογίας και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα βίντεο αυτά δεν προσθέτουν καμία πληροφορία που να μην έχει ήδη γνωστοποιηθεί”.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και οι οικογένειες των θυμάτων ζήτησαν σήμερα από το Αλ Τζαζίρα να μην μεταδώσει τα βίντεο των επτά φόνων που διαπράχθηκαν από τις 11 ως τις 19 Μαρτίου στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.