Την απελευθέρωση όλων των αντιφρονουσών της ομάδας των “Γυναικών στα Λευκά”, οι οποίες συνελήφθησαν την Κυριακή, λίγες ημέρες πριν την άφιξη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στο νησί, ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Κούβα. Ήδη σημαντικός αριθμός από τις γυναίκες έχει αποφυλακισθεί.

Οι συλλήψεις αυτές «υπογραμμίζουν την περιφρόνηση των κουβανικών αρχών απέναντι στα γενικότερα δικαιώματα των Κουβανών. Η γαλήνια αξιοπρέπεια των Γυναικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πράξεις εκείνων που εγείρουν προσκόμματα και στις ελαχιστότερες προσδοκίες των Κουβανών», τονίζει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τόμι Βίτορ.

Ο Βίτορ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις προτού ανακοινωθεί και επισήμως η αποφυλάκιση όλων των γυναικών, οι οποίες είχαν συλληφθεί λίγο πριν, ή μετά την κυριακάτικη λειτουργία. Όλες τους αφέθηκαν ελεύθερες λίγο αργότερα, και ορισμένες «μεταφέρθηκαν» στους τόπους διαμονής τους στην επαρχία.

«Αξιώνουμε την άμεση απελευθέρωση όλων όσων έχουν συλληφθεί και καλούμε τις κουβανικές αρχές να εγκαταλείψουν τα μέτρα κατατρομοκράτησης και παρενόχλησης απέναντι στις ειρηνικές διαμαρτυρίες», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ένα μέλος της οργάνωσης, που συγκεντρώνει στους κόλπους της ως επί το πλείστον συγγενείς πολιτικών κρατουμένων, τόνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η επικεφαλής της ομάδας Μπέρτα Σολέρ και «σχεδόν όλες» οι γυναίκες που συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση έχουν αποφυλακισθεί και βρίσκονται στα σπίτια τους.

Η Καθολική Εκκλησία έχει εκδώσει προειδοποιητική εγκύκλιο τις τελευταίες εβδομάδες για την πιθανότητα οργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων και πολιτικών συγκεντρώσεων ενόψει της επίσκεψης του Πάπα στην Κούβα, στις 26-28 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με στελέχη της αντιπολίτευσης.