Το Αζερμπαϊτζάν δεν πρόκειται να επιτρέψει σε άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν το έδαφός του για να εξαπολύσουν μια επίθεση στο γειτονικό Ιράν, φέρεται να ότι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σάφαρ Αμπίγεφ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία γειτνιάζει με το Ιράν, διατηρεί συμμαχικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ενώ οι σχέσεις της με το Ιράν χαρακτηρίζονται από ένταση τους τελευταίους μήνες.

Εντός του Φεβρουαρίου η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι βοήθησε τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να δολοφονήσουν έναν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα, τον Μοσταφά Αχμαντί-Ροχσάν, ο οποίος σκοτώθηκε όταν εξερράγη μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του.

«Δεν θα επιτρέψουμε το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ιράν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», φέρεται ότι είπε ο Αμπίγεφ, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Αχμάντ Βαχιντί στην Τεχεράνη.

«Θέλουμε περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη και πιστεύουμε ότι η ενίσχυση των αμυντικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες θα την εξασφαλίσει», πρόσθεσε ο Αζέρος υπουργός.

Τουλάχιστον τέσσερις επιστήμονες που σχετίζονταν με το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχουν δολοφονηθεί από το 2010 κι ένας πέμπτος τραυματίστηκε σε μια βομβιστική επίθεση. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποκάλεσε την δολοφονία του Αχμαντί-Ροχσάν «άνανδρη πράξη» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι την διέπραξαν.

Οι Αζερικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως απέτρεψαν σχέδιο του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου να ανατινάξουν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στην Ισραηλινή πρεσβεία πριν από τέσσερα χρόνια καθώς και ένα σχέδιο με στόχους τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας το 2007. Από την άλλη, η Τεχεράνη βλέπει τη γειτονική χώρα με εντεινόμενη καχυποψία λόγω των διογκούμενων εμπορικών συναλλαγών της με το Ισραήλ. Αζερμπαϊτζάν και Ισραήλ συνήψαν μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα για την αγορά ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.