Το πιο βίαιο έτος της 20ετίας ήταν για το Μεξικό το 2017 και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τα τέλη Νοεμβρίου καταγράφηκαν 23.101 ανθρωποκτονίες.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών στη χώρα από τότε που να συγκεντρώνονται επίσημα στατιστικά στοιχεία εδώ και δύο δεκαετίες ενώ ο αριθμός στα τέλη Νοεμβρίου ξεπέρασε τα αντίστοιχα στοιχεία του 2011, το οποίο ήταν έως τώρα το πιο βίαιο έτος με 22.409 καταγεγραμμένες ανθρωποκτονίες.

Μόνο τον Νοέμβριο καταγράφηκαν στο Μεξικό 2.212 δολοφονίες ενώ τον Οκτώβριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο αριθμός ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 2.380 δολοφονιών.

Ακόμα και περιοχές δημοφιλείς στους τουρίστες, που μέχρι τώρα έμεναν έξω από τις συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ, όπως η Πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ, έζησαν φέτος πρωτόγνωρο κύμα βίας.

Από τότε που ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών με τη βοήθεια του στρατού, τα κρούσματα βίας στο Μεξικό έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η εκστρατεία επέτρεψε τη σύλληψη αρκετών αρχηγών καρτέλ, αλλά είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των εγκληματικών οργανώσεων και την κλιμάκωση της βίας στη χώρα.