Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου έναν καταζητούμενο αιγύπτιο ισλαμιστή εξτρεμιστή, ο οποίος αρχικά πιστευόταν ότι ήταν ο Σάιφ αλ Άντελ, ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα.

Οι αρχές πίστεψαν ότι είχαν στα χέρια τους τον Αιγύπτιο που είχε αναλάβει προσωρινά την ηγεσία της αλ Κάιντα, μερικές ημέρες μετά το θάνατο του επικεφαλής της Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011.

Η πληροφορία αυτή είχε μεταδοθεί από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο Mena.

Πάντως δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στη σύλληψη στο αεροδρόμιο είχαν ακούσει τον άνδρα αυτόν να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για λάθος εξαιτίας της συνωνυμίας του με τον αλ Άντελ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μοχάμεντ Μεκάουι.

Ο άνδρας που έφτασε στο Πακιστάν μέσω του Ντουμπάι με πτήση της εταιρείας Emirates, «καταζητείται εξαιτίας των δεσμών του με την οργάνωση αλ Τζιχάντ. Δεν πρόκειται για τον Σάιφ αλ Άντελ» ανακοίνωσε μία πηγή από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο αλ Άντελ κατηγορείται από τις αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάμιξη στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική, στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ. Έχει επικηρυχθεί για 5 εκατ. δολάρια.

Ο αλ Άντελ, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων στο στρατό της Αιγύπτου, φέρεται, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, να είχε εκπαιδεύσει μαχητές της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στο Σουδάν.