Ο Σάιφ αλ Άντελ, που φέρεται να είναι ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα, συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο του Καΐρου κατά την άφιξή του από το Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Άντελ, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 50 ετών, καταζητείται στην Αίγυπτο από το 1994 καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Τζαζίρα και CNN είχαν μεταδώσει τον περασμένο Μάιο ότι ο αλ Άντελ είχε αναλάβει προσωρινά την ηγεσία της αλ Κάιντα, μερικές ημέρες μετά το θάνατο του επικεφαλής της Οσάμα μπιν Λάντεν. Στη συνέχεια τη διεύθυνση του δικτύου ανέλαβε ένας άλλος Αιγύπτιος, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Ο αλ Άντελ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Μεκάουι, κατηγορείται από τις αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάμιξη στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική–στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ. Έχει επικηρυχθεί για 5 εκατ. δολάρια.

Ο αλ Άντελ, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων στο στρατό της Αιγύπτου, φέρεται, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, να είχε εκπαιδεύσει μαχητές της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στο Σουδάν.

Οι αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών δεν εξήγησαν γιατί ο αλ Άντελ, ο οποίος θεωρείτο για καιρό ο τρίτος τη τάξει στην αλ Κάιντα, επιβιβάστηκε σε πτήση για το Κάιρο. Σύμφωνα με μια πηγή στο αεροδρόμιο έφθασε από το Πακιστάν μέσω Ντουμπάι με πτήση της Emirates.