Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές- άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε- σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια των αντιαμερικανικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την βεβήλωση αντιτύπων του Κορανίου στην ΝΑΤΟϊκή βάση Μπαγκράμ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και καταστήματα καταστράφηκαν και διαψεύδει ότι πυροβόλησε κατά των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στον Καρζάι» σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στα περίχωρα της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ένταση όμως επικράτησε και στο αφγανικό κοινοβούλιο όπου πολλοί βουλευτές φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική».

Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στην αφγανική πρωτεύουσα ανακοίνωσε πως όλο το προσωπικό της είναι υποχρεωμένο να παραμείνει μέσα στις εγκαταστάσεις της και πρόσθεσε πως όλες οι μετακινήσεις του προσωπικού ματαιώνονται.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπό το ΝΑΤΟ πολυεθνής δύναμη στο Αφγανιστάν, οι ξένοι στρατιώτες που υπηρετούν εκεί θα διδαχτούν με ποιόν τρόπο να χειρίζονται σωστά τα θρησκευτικά κείμενα.

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει την αναγνώριση των θρησκευτικών κειμένων, την αξιολόγηση της σημασίας τους, τον σωστό χειρισμό και φύλαξή τους, και θα έχει ολοκληρωθεί «το αργότερο μέχρι τις 3 Μαρτίου», ανέφερε αργά χθες το βράδυ η ανακοίνωση.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν χθες Τρίτη κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ, μετά το κάψιμο από ξένους στρατιώτες θρησκευτικών εντύπων, μεταξύ των οποίων και αντιτύπων του Κορανιού. Οι στρατιώτες υποπτεύονταν ότι τα κείμενα αυτά περιείχαν εξτρεμιστικά μηνύματα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο Τζον Αλεν, διοικητής της πολυεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι στρατιώτες «λανθασμένα πέταξαν» ισλαμικά θρησκευτικά κείμενα και απολογήθηκε για το περιστατικό, το οποίο όπως είπε «δεν ήταν σκόπιμο με κανέναν τρόπο». Το περιστατικό ερευνάται, όπως είπε.

Δείτε βίντεο