Οι ινδικές αρχές, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρώμης, ετοιμάζονται να συλλάβουν δύο άνδρες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που κατηγορούνται για τη δολοφονία δυο ντόπιων ψαράδων.

Οι αρχές του Νέου Δελχί υποστηρίζουν ότι οι ιταλοί στρατιωτικοί Σαλβατόρε Τζιρόνε και Μασσιμιλιάνο Λατόρρε, που βρίσκονταν στο πετρελαιοφόρο Εnrica Lexie – για να προστατεύσουν την ακεραιότητα του πληρώματος από τυχόν επιθέσεις – άνοιξαν πυρ κατά ινδικού αλιευτικού, τραυματίζοντας θανάσιμα δυο ψαράδες που επέβαιναν σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο ιταλικός τύπος, τονίζει ότι το εν λόγω αλιευτικό, σύμφωνα με πηγές του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, είχε μια ξεκάθαρα εχθρική στάση, χαρακτηριστική των πειρατών που ετοιμάζονται να επιτεθούν σε εμπορικό πλοίο. Το συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, στα ανοικτά της Κεράλα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα , οι Τζιρόνε και Λατόρρε πρόκειται, πιθανότατα, να συλληφθούν και δεν αποκλείεται να προκύψει πραγματικό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ινδία και Ιταλία.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δυο Ιταλοί ναυτικοί, το πετρελαιοφόρο, βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, και, κατά συνέπεια, η ινδική δικαιοσύνη δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του όλου συμβάντος. Το Νέο Δελχί, όμως, υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζούλιο Τέρτσι, παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.