Ως «αστειότητα» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την ανακοίνωση από το συριακό καθεστώς για το σχέδιο να γίνει δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα, εν μέσω της συνεχιζόμενης βίαιης καταστολής της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι πραγματικά μια αστειότητα» απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι σαν να περιγελούν την συριακή επανάσταση» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One που μετέφερε τον κ. Ομπάμα στο Μιλγουόκι.

«Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις γενικά ακολουθήθηκαν από μια αύξηση της βίας και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ από το καθεστώς αυτό από την αρχή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Συρία πριν 11 μήνες» τόνισε ο κ. Κάρνεϊ.

Το καθεστώς της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Φεβρουαρίου σχετικά με ένα νέο σχέδιο Συντάγματος που θα θέσει τέρμα στο μονοπώλιο του κόμματος Μπάαθ, που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 50 χρόνια, χωρίς όμως να σταματήσει την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης, ειδικά στην πόλη Χομς.

«Το πολιτικό σύστημα θα βασιστεί στην αρχή του πολιτικού πλουραλισμού και η εξουσία θα ασκείται δημοκρατικά μέσω εκλογών» αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου Συντάγματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Συρίας.