Σε δυνατό ήχο που ανιχνεύτηκε λίγες ώρες αφότου χάθηκε το υποβρύχιο ARA San Juan επικεντρώνεται το Ναυτικό της Αργεντινής, ενώ έχει πια συμπληρωθεί μία ολόκληρη εβδομάδα από τότε που χάθηκαν τα ίχνη του, με 44 μέλη πληρώματος.

Εκπρόσωπος του Ναυτικού χαρακτήρισε τον ήχο «υδροακουστική ανωμαλία» και δεν επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το BBC, εάν πρόκειται για έκρηξη ή όχι.

Πρόσθεσε πως η κατάσταση γίνεται κρίσιμη και η ανησυχία μεγαλώνει καθώς υπάρχουν φόβοι πως το οξυγόνο πλέον τελειώνει.

«Νιώθω πως περιμένω ένα πτώμα» δήλωσε η αδελφή ενός μέλους του πληρώματος, αποτυπώνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αγωνία, την απογοήτευση και την απελπισία των συγγενών.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΧΑΡΤΗΣ

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους Ρωσία και ΗΠΑ, έχουν στείλει δυνάμεις για να ενισχύσουν τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη για το υποβρύχιο.

Ο δυνατός ήχος καταγράφηκε τέσσερις ή πέντε ώρες μετά το τελευταίο σήμα του υποβρυχίου, ενώ βρισκόταν περίπου 30 ναυτικά μίλια βόρεια της τελευταίας γνωστής του θέσης.

«Είναι ένας ήχος, δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού.

Το αμερικανικό Ναυτικό διέθεσε δύο υποβρύχια σκάφη που με χρήση σόναρ «αποτυπώνουν» την εικόνα του πυθμένα της θάλασσας. Στην περιοχή που ερευνάται πετά και ερευνητικό αεροσκάφος της NASA αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπίσει κάτι.

Η τελευταία επικοινωνία του υποβρυχίου με τη ναυτική βάση ήταν στις 10:30 GMT της περασμένης Τετάρτης. Είναι άγνωστο τι συνέβη μετά και ποια είναι η τύχη του σκάφους με τους 44 επιβαίνοντες.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΕΡΕΥΝΕΣ