Περισσότεροι από 129.200 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην πολιτεία του Μπλε Νείλου και του Νοτίου Κορντοφάν στο Σουδάν από τον Ιούνιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι πρόσφυγες αυτοί έχουν καταφύγει ως επί το πλείστον στο Νότιο Σουδάν ή τη γειτονική Αιθιοπία και τα κράτη αυτά αγωνίζονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να ανταποκριθούν στη συρροή προσφύγων.

Η σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων Σουδάν-Νοτίου Σουδάν ξεκίνησε πέρυσι, λίγο πριν καταστεί ανεξάρτητο κράτος το Νότιο Σουδάν. Ο σουδανικός στρατός πολεμάει με τη βόρεια πτέρυγα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν, το οποίο αποτελεί το κυβερνών κόμμα του Νοτίου Σουδάν.

«Οι υπηρεσίες αρωγής ανησυχούν ότι η έλλειψη ασφάλειας σε τρόφιμα σε τμήματα του Νοτίου Κορντοφάν και του Μπλε Νείλου μπορεί να φτάσει σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης νωρίς φέτος», επισημαίνει η UNHCR σε ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι ο ΟΗΕ δεν έχει πρόσβαση στις δύο αυτές πολιτείες.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί σε 185.000 φέτος και απηύθυναν έκκληση στους δωρητές για τη συγκέντρωση 144,9 εκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια.