Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιφέρειες Χάσκοβο και Κίρτζαλι στη Βουλγαρία, που χτυπήθηκαν από τις βροχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οχτώ άνθρωποι στο χωριό Μπίσερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «24 Ώρες», στο Μπίσερ έχουν ήδη αναγνωριστεί τέσσερα από τα θύματα των πλημμυρών, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση ενός ηλικιωμένου ανδρόγυνου, η τύχη του οποίου αγνοείται.

Στα νερά του Άρδα έχασε τη ζωή του άλλο ένα ανδρόγυνο, το οποίο έτυχε να διανύει μία γέφυρα κοντά στο χωριό Ματζάροβο, όταν παρασύρθηκε από τα άγρια νερά του παραποτάμου του Έβρου.

Με παρόμοιο τρόπο έχασε τη ζωή του ένα ακόμη ζεύγος, το Ι.Χ. του οποίου χάθηκε στο μοιραίο παλιρροιακό κύμα, που προκάλεσε την τραγωδία στο χωριό Μπίσερ καθώς και ένας ηλικιωμένος που έπαθε έμφραγμα.

«Ήταν φοβερό. Δόξα τω Θεώ, που δεν συνέβη τη νύχτα. Τότε θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα» δήλωσε ο χοιροτρόφος Ηλιάν Παούνοφ, τα 120 ζώα του οποίου πνίγηκαν στην πλημμύρα στο Μπίσερ.

Η Πολιτεία θα αποζημιώσει τους πολίτες για τις χαμένες περιουσίες τους, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ύστερα από επίσκεψη στο χωριό, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υποστήριξη στην αποκατάσταση των ζημιών.

Η Βουλγαρία θα λάβει πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε σε περίπτωση πως οι ζημιές υπερβαίνουν τα 0,6 % του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε από την πλευρά της, σε τηλεοπτικό κανάλι της Βουλγαρίας, η αρμόδια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών Επίτροπος Κρισταλίνα Γεωργίεβα, η οποία έτυχε να είναι χθες στη Βουλγαρία, από την οποία κατάγεται.

Ο Τύπος ζητεί να αποδοθούν ευθύνες για την έλλειψη έγκυρων προληπτικών μέτρων, που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία στο Μπίσερ. Η έμφαση στα δημοσιεύματα τίθεται στις αποκαλύψεις τοπικών αξιωματούχων, ότι έχουν προειδοποιήσει γραπτώς εδώ και χρόνια για την ανάγκη να γίνουν έργα επισκευής και οχύρωσης του φράγματος της τεχνητής λίμνης Ιβάνοβο, το σπάσιμο του οποίου προκάλεσε τη φονική πλημμύρα.

Αύριο το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας θα κηρύξει εθνικό πένθος για τα θύματα της πλημμύρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.