Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συνομιλήσει τηλεφωνικά μέσα «τις επόμενες 48 ώρες» με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την κατάσταση στη Συρία μετά το σινο-ρωσικό βέτο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την καταστολή στη χώρα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι θα μιλήσει «σήμερα το απόγευμα στο τηλέφωνο» με τον ρώσο ομόλογό του. Λίγες ώρες αργότερα το Κρεμλίνο διέψευσε αυτή την είδηση.

Η συνομιλία θα γίνει «μέσα στις επόμενες 48 ώρες», διευκρινίζει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία και η ώρα της συνομιλίας δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Σαρκοζί είχε επισημάνει:«Η Γερμανία και η Γαλλία, όσον αφορά το συριακό ζήτημα, δεν θα εγκαταλείψουν τον συριακό λαό. Είναι σκανδαλώδες αυτό που συμβαίνει. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αποδεχθούμε την αναποφασιστικότητα ή το μπλοκάρισμα της διεθνούς κοινότητας».

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε τη Μόσχα να «υπολογίσει καλά τις συνέπειες των αποφάσεών της». «Δεν είμαστε απλώς απογοητευμένοι, αλλά έχουμε εκπλαγεί που δεν υιοθετήθηκε απόφαση του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση ότι το μπλοκάρισμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν της δίνει το δικαίωμα να εντείνει την καταστολή εναντίον του ίδιου της του λαού.

Αναφερόμενος «στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην πόλη Χομς», ο Μπαν επεσήμανε ότι «αυτού του είδους η βία είναι ανθρώπινα απολύτως απαράδεκτη».

Σχετικά με το σινο-ρωσικό βέτο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι «δεν δίνει το δικαίωμα στις συριακές αρχές να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον του συριακού λαού». Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπράττει τέτοιες επιθέσεις εναντίον του ίδιου της του λαού χωρίς να χάνει μέρος της νομιμότητάς της΅», υπογράμμισε.