Πορείες διαμαρτυρίας οργανώνονται σήμερα στην Αίγυπτο κατά της ανικανότητας των δυνάμεων ασφαλείας να περιορίσουν τις συγκρούσεις στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ. Τουλάχιστον 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην τοπική ομάδα αλ-Μάσρι και την ομάδα αλ-Αχλί του Καΐρου.

Οι κηδείες των θυμάτων θα αρχίσουν μετά την μεσημεριανή προσευχή στο Πορτ Σάιντ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι οπαδοί της αλ-Αχλί, γνωστοί και ως «Ultras» , οργανώνουν πορεία στο Κάιρο προς το υπουργείο Εσωτερικών. «Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι με το καθεστώς περισσότερο από όλα. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά έξαλλοι, αυτό καθρεφτίζεται στα μάτια τους», δήλωσε ένας οπαδός της αλ-Αχλί.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Καΐρου για να παραλάβουν τους τραυματίες και τις πρώτες σορούς που φθάνουν από το Πορτ Σάιντ. Συνθήματα κατά της στρατιωτικής εξουσίας ακούγονταν από ορισμένους από τους συγκεντρωμένους.

«Ολοι μάς χτυπούσαν. Μας χτυπούσαν από μέσα και από το εξωτερικό του γηπέδου, με φωτοβολίδες, πέτρες, μεταλλικούς λοστούς και μερικοί είχαν μαχαίρια, ορκίζομαι», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ένας από τους οπαδούς της ομάδας του Καΐρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανόν ότι τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ συνέβαλαν στην επέκταση των συγκρούσεων. Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει υιοθετήσει χαμηλούς τόνους έπειτα από την εξέγερση του περασμένου έτους που οδήγησαν στην εκδίωξη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Σύμφωνα με τους «Ultras» , αλλά και ορισμένους αιγύπτιους πολιτικούς και πολίτες, η οργή που επικρατεί σήμερα μετά την χθεσινή τραγωδία δεν αφορά τις ίδιες τις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά το ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προσπάθησαν αρκετά ώστε να τις σταματήσουν.

Αυτή η οργή προστίθεται στη γενικευμένη δυσαρέσκεια για την αποτυχία του αιγυπτιακού στρατού στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης έναν χρόνο μετά την εξέγερση και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Μετά τον Μουμπάρακ, τώρα, οι Ultras έχουν έναν νέο στόχο: τον στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι. «Θέλουμε το κεφάλι σου, προδότη Ταντάουι. Θα μπορούσες να έχεις χαράξει το όνομά σου στην ιστορία, αλλά υπήρξες αλαζόνας και πίστευες ότι η Αίγυπτος και ο λαός της μπορούν να κάνουν πίσω και να ξεχάσουν την επανάστασή τους», έγραψαν οι Ultras της Πλατείας Ταχρίρ στην σελίδα τους στο Facebook.