Πέντε μέρες κράτησαν οι τελετές και οι εκδηλώσεις προς τιμήν του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πέρσι τον Οκτώβριο και χθες έγινε η αποτέφρωσή του, στην Μπανγκόκ.

Η τελετή αποτέφρωσης  έγινε στο μεγαλοπρεπές, ολόχρυσο, σκαλιστό βασιλικό κρεματόριο, μέσα σε κλίμα μεγάλης θλίψης αλλά και μεγαλοπρέπειας, ενώ περισσότεροι από 300.000 Ταϊλανδοί συγκεντρώθηκαν γύρω από το Μεγάλο Παλάτι για να αποχαιρετήσουν τον βασιλιά τους.

Στην τελετή παρευρέθησαν και  δεκάδες αρχηγοί κρατών- κυρίως της Ασίας – όπως ο βασιλιάς του Μπουτάν και η πριγκίπισσα Κίκο της Ιαπωνίας.

Υπολογίζεται ότι η κατασκευή του ολόχρυσου, σκαλιστού, βασιλικού αποτεφρωτηρίου, οι 5ημερες εκδηλώσεις πένθους, η φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων και λεπτομέρειες όπως οι τόνοι από λουλούδια σανταλόξυλου που κάηκαν κατά την τελετή (πιστεύεται ότι το άρωμά τους οδηγεί την ψυχή των νεκρών στον ουρανό) εκτόξευσαν τον προϋπολογισμό της κηδείας στα 3 δισεκ. μπατ, δηλαδή περίπου 90 εκατ. δολάρια.

Οι εκδηλώσεις πένθους ξεκίνησαν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλίες και προσευχές. Με το τέλος της 5ημερης κηδείας, θα ενθρονιστεί και τυπικά  ο γιος του Μπουμιμπόλ και νέος βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν, που ανέβηκε πέρυσι στο θρόνο.