Η βασίλισσα Ελισάβετ, μια προσωπικότητα «εσωστρεφής και «παρορμητική» ταυτόχρονα, λατρεύει, όταν είναι εκνευρισμένη, να ξεβοτανίζει…

Αυτή την άγνωστη πτυχή της βασίλισσας αποκαλύπτει μια νέα βιογραφία που έγραψε αμερικανίδα δημοσιογράφος με αφορμή την 60ή επέτειο από την ενθρόνισή της 86χρονης μονάρχη.

«Ένας από τους ξαδέλφους της μου είπε ότι όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ένιωθε εκνευρισμό, πήγαινε στους αγρούς για να ξεβοτανίσει», διηγείται η δημοσιογράφος Σάλι Μπέντελ Σμιθ στο βιβλίο της “Ελισάβετ, η Βασίλισσα”.

Πετυχημένη βιογράφος ήδη από προηγούμενες εκδόσεις της, η Σάλι Μπέντελ έλαβε τη σιωπηλή συγκατάθεση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να συναντήσει συγγενείς της βασίλισσας, συμβούλούς της και μέλη των Ανακτόρων για να γράψει τη βιογραφία αυτή που κυκλοφορεί λίγο πριν από το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, η οποία ενθρονίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1952.

Η μονάρχης έχουν πολλούς πιστούς φίλους αλλά «καθώς ζει μέσα στη μικρή της γυάλα και στο μικρόκοσμό της, πρόκειται για φιλίες άλλης φύσης» είπε η συγγραφέας στη Νέα Υόρκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου.

«Η βασίλισσα ενδιαφέρεται για τα νέα της οικογένειας, αλλά υπάρχει κάτι σαν μια οθόνη ανάμεσα σε αυτήν και τους φίλους της. Δεν θα τολμούσαν να τη ρωτήσουν για την προσωπική της ζωή, ή για μύχιες σκέψεις της. Κρατά πολλά πράγματα για τον εαυτό της».

Στο βιβλίο αυτό, ο αναγνώστης μαθαίνει επίσης για την ανησυχία της βασίλισσας σε σχέση με το διαζύγιο του γιου και πρίγκιπα διαδόχου Κάρολου με την Νταϊάνα. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι διηγείται τους φόβους της βασίλισσας μήπως δει το γιο της να παραιτείται από το θρόνο λόγω του γάμου του με την Καμίλα.

Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης αναφορές για τις πιέσεις που υπήρξαν στο δικό της γάμο με τον πρίγκιπα Φίλιππο και Δούκα του Εδιμβούργου, του οποίου αρνήθηκε να φέρει το επίθετο Μαουντμπάτεν. Aλλά η συγγραφέας διαψεύδει τα περί έκλυτων ηθών του πρίγκιπα Φίλιππου.

«Έμεινα κατάπληκτη όταν είδα πόσο πολύ αρμονικά ζουν» δήλωσε η δημοσιογράφος.