Το γεγονός ότι η χώρα του μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να αναπληρώσει τυχόν έλλειψη που ενδέχεται να δημιουργηθεί σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν, τόνισε ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Άλι αλ Νουάιμι.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η οποία αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα το βράδυ, ο Νουάιμι πρόσθεσε ότι αν το Ιράν εφαρμόσει τις απειλές του να κλείσει τα στενά του Χορμούζ, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό.

Η συνέντευξη του σαουδάραβα υπουργού, έγινε μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του Ιράν στις μοναρχίες του Κόλπου να μην αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη.

«Αυτή τη στιγμή παράγουμε 9,4 με 9,8 εκατ¨. βαρέλια την ημέρα και έχουμε δυνατότητα παραγωγής 12,5 βαρελιών την ημέρα» επεσήμανε ο Νουάιμι.

«Μπορούμε εύκολα να φτάσουμε από τα 11,4 ως τα 11,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τις στρόφιγγες. Για να φτάσουμε τα επιπλέον 700.000 βαρέλια ημερησίως χρειαζόμαστε περίπου 90 ημέρες» πρόσθεσε.

«Στόχος και ελπίδα μας είναι να σταθεροποιήσουμε την τιμή του πετρελαίου και να την διατηρήσουμε σε ένα επίπεδο γύρω στα 100 δολάρια» υπογράμμισε ο Νουάμι.

Το Ιράν, που είναι αντιμέτωπο με νέες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του, έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, την σημαντικότερη οδό του διεθνούς εμπορίου που διεξάγεται δια θαλάσσης. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν μια τέτοια κίνηση.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αν κλείσουν τα στενά (του Χορμούζ), θα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κόσμος δεν θα το ανεχθεί. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις δεν βοηθούν τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά ή τις τιμές του πετρελαίου. Είναι πραγματικά ενοχλητικό» δήλωσε ο Νουάιμι στο CNN.