Με την παράφραση αυτή της γνωστής φράσης του Λαοκόοντα «Φοβού του Δαναούς και δώρα φέροντας» από την Ομήρου Ιλιάδα, ο Ρώσος πρώην υπουργός Οικονομίας, σχολίασε από το δικαστήριο της Μόσχας στο οποίο δικάζεται με την κατηγορία της παθητική δωροδοκίας με πόσο 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τις δηλώσεις που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ίγκορ Σέτσιν για τον ίδιο, όταν του το ζήτησαν οι δημοσιογράφοι. Προσέθεσε μάλιστα ότι δε μπορεί να δηλώσει τίποτα άλλο, καθώς όπως είπε «εγώ έχω περιορισμένα δικαιώματα, ενώ εκείνος δεν έχει».

Η λέξη «λουκάνικα» που χρησιμοποίησε ο Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, δεν είναι τυχαία. Αναφέρεται στον διάλογο που είχε με τον Σέτσιν, και ο οποίος δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη με εντολή του εισαγγελέα Μπορίς Νεπαρόζνι, προκαλώντας ως προς το περιεχόμενο του αρκετά σχόλια στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολλές απορίες, καθώς δεν γίνονταν σαφές, αν όντως ο Ουλιουκάγιεφ είχε ζητήσει από τον Σέτσιν τα 2 εκατομμύρια δολάρια, για να εγκρίνει την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της πετρελαϊκής Basneft από την Rosneft, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Και πράγματι σε κάποιο σημείο του απομαγνητοφωνημένου διαλόγου ο Σέτσιν, ο οποίος σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι λάτρης του κυνηγιού και φτιάχνει σαλάμι από τα θηράματα του, απευθυνόμενος στον Ουλιουκάγιεφ, του είπε ότι σου έφερα «τα λουκάνικα και το κρασί», ενώ φέρεται να δίνει εντολή σε κάποιον υφιστάμενο του μόλις κατέβει ο Ουλιουκάγιεφ, να τους φέρουν την τσάντα με τα λουκάνικα και το κρασί. Ο Ουλιουκάγιεφ εν συνεχεία κατεβαίνει, βάζει την τσάντα χωρίς να την ανοίξει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και αναχωρεί, για να συλληφθεί λίγο αργότερα από άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), οι οποίοι τον σταμάτησαν και του ζήτησαν να ανοίξει την τσάντα. Ο ίδιος ο Ουλιουκάγιεφ, όπως και ο οδηγός του ισχυρίστηκαν, ότι όταν τους ρώτησαν οι άνδρες της FSB τι είχαν στην τσάντα, απάντησαν ότι έχει «κρασί από κάποιον φίλο». Στην συνέχεια όμως όταν την άνοιξαν με το κλειδάκι που είχε δώσει ο Σέτσιν στον Ουλιουκάγιεφ βρήκαν μέσα το ποσό των 2 εκατομμύριων δολαρίων σε εκατοστοδόλαρα.

Με βάση το εύρημα αυτό, αλλά και την καταγγελία που είχε κάνει ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της Rosneft στρατηγός Όλεγκ Φεοκτίστοφ της FSB, εξ ονόματος του Σέτσιν, στον ίδιο τον αρχηγό της FSB, ο Ουλιουκάγιεφ συνελήφθη και παραπέμφθηκε με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός οικονομικών είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό ως «απεχθή προβοκάτσια» του Σέτσιν. Ο Σέτσιν από την πλευρά του εμφανίζεται αμετατόπιστος στις θέσεις του. Όντας στο Βαλιδιβοστόκ όπου συμμετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής, όταν ρωτήθηκε, από δημοσιογράφο της εφημερίδας Vedomosti να σχολιάσει την δήλωση του Ουλιουκάγιεφ είπε ότι «ο Ουλιουκάγιεφ από την θέση του υπουργού, καθόρισε ο ίδιος την αμοιβή του, ο ίδιος καθόρισε το μέγεθος της αμοιβής του, ό ίδιος ήρθε να την παραλάβει, ό ίδιος την έβαλε στο αυτοκίνητο του και αναχώρησε. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρωσίας πρόκειται για έγκλημα, δηλαδή δεν έχω τίποτα άλλο να πω».

Η υπόθεση συνεχίζεται και αυτό που απομένει να αποδειχθεί λένε διάφοροι αναλυτές

είναι αν με τα «λουκάνικα και ο κρασί» ήταν η κωδική ονομασία για τα χρήματα που φέρεται να είχε απαιτήσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

Ανεξάρτητα, όμως από τη κατάληξη που θα έχει η υπόθεση αυτή, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις γνώσεις που έχει για την ελληνική μυθολογία, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, αλλά και το χιούμορ του, αφού παραφράζοντας τη ρήση του Λαοκόοντα, έστρεψε με τρόπο εύστοχο τα πυρά του εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft.