Την πρώτη ράβδο πυρηνικού καυσίμου κατασκεύασε το Ιράν

Για τεχνολογικό άθλο έκανε λόγο η ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας


ΚΟΣΜΟΣ
19:06
01/01/2012
Την πρώτη ράβδο πυρηνικού καυσίμου κατασκεύασε το Ιράν
3
loading

Στην κατασκευή της πρώτης ράβδου πυρηνικού καυσίμου προχώρησαν οι Ιρανοί επιστήμονες. «Πρόκειται για έναν τεχνολογικό άθλο που η Δύση πίστευε η Τεχεράνη δεν μπορούσε να επιτύχει» ανακοίνωσε σε θριαμβευτικούς τόνους η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι είναι αναγκασμένη να κατασκευάσει η ίδια ράβδους πυρηνικού καυσίμου, καθώς με τις κυρώσεις, που τις επιβλήθηκαν απαγορεύεται η προμήθειά τους από το εξωτερικό.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η πρώτη ράβδος πυρηνικού καυσίμου εισήχθη σε ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα την Τεχεράνης. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν η ράβδος περιείχε σφαιρίδια πυρηνικού καυσίμου ή εισήχθη χωρίς αυτά στο πλαίσιο δοκιμών.

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα με πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται, λέγοντας ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Εκτός από τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου, το Ιράν επιδιώκει επίσης να κατασκευάσει και τα σφαιρίδια με εμπλουτισμένο ουράνιο, ένας στόχος που είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί γνωστό αν οι Ιρανοί επιστήμονες έχουν ξεπεράσει τα τεχνικά εμπόδια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar bestgps

  το ιράν έχει πυρηνική ενέργεια και εμείς αγοράζουμε ενέργεια από την βουλγαρία ... η πλάκα είναι ότι αισθανόμαστε ασφαλής από τα την πυρηνική ενέργεια επειδή δεν έχουμε εργοστάσιο .... λες και άμα σκάσει το βουλγαρικό θα γλιτώσουμε ....

 2. avatar Leonidas Charamis

  Το Ιραν θα φτιαξει πυρηνικα,το Ισραηλ κ'οι'ΗΠΑ ποτε θα αντιδρασουν ειναι το θεμα.

  1. avatar Aimilios

   γιατί πρεπει να αντιδρασουν;
   αντεδρασε κανεις οταν απεκτησε πυρηνικα το ισραηλ ή οι ΗΠΑ κοκ;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει