Στο 18% των συνολικών δαπανών ανήλθαν οι αγορές για ευχετήριες κάρτες τα Χριστούγεννα, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το 2006, γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία των αναλυτών πως οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιανουάριο θα ανέλθουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Διεθνές Συμβούλιο Καταστημάτων (ICSC )και η Goldman Sachs, οι αγορές καρτών είναι ενισχυμένες σε σχέση με πέρσι κατά 14,6%, ενώ σε σχέση με το 2009 είναι κατά 13,1%. Μάλιστα, το ICSC εκτιμά πως ο κάθε καταναλωτής φέτος πρόκειται να δαπανήσει, κατά μέσο όρο, το ποσό των 115,43 δολαρίων σε κάρτες δώρων, από 145,61 πέρσι.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ICSC δήλωσε πως «η αυξημένη καταναλωτική διάθεση ίσως σηματοδοτήσει αύξηση των πωλήσεων των Ιανουάριο» και πρόσθεσε πως «την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε μόνο το πρώτο κύμα από τις αγορές καρτών και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κάρτες αποτελούν, γενικότερα, την πρώτη και δημοφιλέστερη επιλογή των καταναλωτών για τις γιορτές, οι οποίοι αργότερα πιθανόν να τις συνδυάσουν με κάποιο δώρο, όπως ρούχα, παιχνίδια ή ηλεκτρονικά. Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν, επίσης, πως οι ηλεκτρονικές κάρτες που στέλνονται, κυρίως, μέσω Facebook και περιέχουν κινούμενες εικόνες ή βίντεο μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι.