Τα πυρά των δυτικών οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέχεται ο πρώην ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ που πέθανε από έμφραγμα κατά τη διάρκεια περιοδείας.

Ανάμεσα στον λιμό, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και τις μαζικές εκτελέσεις, το σταλινικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι υπεύθυνο για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ο κτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch Κεν Ροθ.

«Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ θα μείνει στη μνήμη ως ο βάρβαρος επικεφαλής ενός συστήματος συστηματικής και μαζικής καταστολής, ακόμη και μέσω της πρόθεσής του να αφήσει τον λαό του να πεθάνει από την πείνα» προσθέτει.

Ο πρώην ηγέτης αφήνει πίσω του μία χώρα σε οικονομικό μαρασμό, που πλήττεται από φονικό λιμό και σοβαρές και μόνιμες ελλείψεις ειδών διατροφής. Το εν τρίτον του πληθυσμού υποφέρει από την έλλειψη τροφίμων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θεωρούνται αντιφρονούντες βρίσκονται στις φυλακές.

Ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δήλωσε από την πλευρά του ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Κιμ Γιονγκ-ουν, τον μικρότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία εκκαθαρίσεων που περιλαμβάνει την πιθανή εκτέλεση εκατοντάδων αξιωματούχων.