Να ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον και ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την ευημερία του βορειοκορεατικού πληθυσμού.

«Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ειρήνης εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους γείτονές της και σεβόμενη τα δικαιώματα του λαού της», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Χίλαρι Κλίντον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να βοηθήσουν τον λαό της Βόρειας Κορέας και καλούν τη νέα ηγεσία να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα προς μία νέα εποχή ειρήνης, ευημερίας και διαρκούς σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Βόρεια Κορέα την προοπτική της συνεργασίας εάν λάβει μέτρα προς την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν σύντομα κινήσεις από την Πιονγιάνγκ που βρίσκεται σε μακρά περίοδο πένθους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέιμς Κάρνεϊ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα κρίνει τη νέα ηγεσία της Βόρειας Κορέας , υπό τον νεότερο γιο του Κιμ τον Κιμ Γιονγκ-ουν, με βάση τη διαχείριση των υποθέσεων και κυρίως του θέματος του πυρηνικού της προγράμματος.

«Έχουμε επανειλημμένως δείξει ότι είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, αλλά έχουμε επίσης καταστήσει σαφές ότι οι Βορειοκορεάτες πρέπει να κάνουν βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση που θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων και την επιθυμία για διαπραγματεύσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Η επίδειξη αυτής της επιθυμίας θα άνοιγε την πόρτα για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών και για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες της βόρειας Κορέας», είπε.