Αντίθετη στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία είναι η Ρωσία, η οποία πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να απειλεί τη Δαμασκό με τελεσίγραφα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την έγκριση από τον Αραβικό Σύνδεσμο κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού και τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να τερματιστεί η βία.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσουμε να θέτουμε τελεσίγραφα και να εργαστούμε για να επιστρέψει η κατάσταση στον πολιτικό της χαρακτήρα», τόνισε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

«Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούν σήμερα τη λήψη μέτρων κατά της Συρίας, είχαν μια διαφορετικά στάση απέναντι στην Υεμένη, όπου οι συνομιλίες για το σχέδιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, το οποίο είχε προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, διήρκεσαν τρεις μήνες», πρόσθεσε.

«Στο τέλος, η διεθνής κοινότητα, αφού επέδειξε υπομονή και επιμονή, ασκώντας την ίδια πίεση σε όλους τους εταίρους της διαδικασίας, κατάφερε να υπογραφεί το σχέδιο αυτό. Μια τέτοια προσέγγιση είναι απαραίτητη για το συριακό πρόβλημα, γιατί τα τελεσίγραφα στα οποία κατέφυγαν μερικά κράτη, ιδιαίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, δεν επιλύουν το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς και ζήτησε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν τον περασμένο μήνα βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τα βίαια μέτρα καταστολής, τα οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 3.500 ανθρώπους.