«Ανέντιμες» χαρακτήρισε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις προτάσεις ορισμένων χωρών για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας και τόνισε ότι στην πράξη, ένα εμπάργκο όπλων θα σταματούσε την προμήθεια όπλων στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά όχι στους αντιπάλους του.

«Γνωρίζουμε πώς αυτό λειτούργησε στη Λιβύη όταν το εμπάργκο όπλων επιβλήθηκε μόνο στο λιβυκό στρατό, η αντιπολίτευση έλαβε όπλα και χώρες όπως η Γαλλία και το Κατάρ μίλησαν δημοσίως γι’ αυτό χωρίς ντροπή», τόνισε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον ισλανδό ομόλογό του.

Αναφερόμενος στις δυτικές δυνάμεις και τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο Λαβρόφ τόνισε ότι είναι καιρός «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα τελεσίγραφα» για να ασκήσουν πιέσεις στη Δαμασκό και επανέλαβε τις εκκλήσεις της Ρωσίας για διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντιπάλους της, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Μόσχα, φέρουν είναι συνυπεύθυνοι για την αιματοχυσία.

«Όσο συνεχίζεται αυτό που συμβαίνει στη Συρία, τόσο περισσότερο ανησυχούμε. Σε μεγάλο βαθμό, ένοπλες ομάδες προκαλούν τις αρχές. Το να περιμένει κανείς να κλείσουν οι αρχές τα μάτια τους σ’ αυτό δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Η Ρωσία διατηρεί στενές πολιτικές και στρατηγικές σχέσεις με την κυβέρνηση Ασαντ και υπήρξε κύριος προμηθευτής όπλων της Δαμασκού.

Η Μόσχα έχει απευθύνει έκκληση στον Ασαντ να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για παραίτησή του και κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένοπλη επέμβαση.