Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σήμερα να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, βάζοντας στόχο κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η Ε.Ε. αποφάσισε επίσης να προσθέσει 11 νέες εταιρείες και 12 πρόσωπα στον κατάλογο των προσώπων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και στα οποία έχει απαγορευθεί η χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα).

Ο κατάλογος των ονομάτων θα γίνει γνωστός αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συριακή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία General Petroleum Corporation θα είναι μεταξύ των στόχων των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα και εννέα τραυματίσθηκαν, οι πέντε από τους οποίους σοβαρά, από τις συριακές δυνάμεις της τάξης που προχώρησαν σε έρευνες στην περιοχή της Χάμα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Κουβέιτ κάλεσε εξάλλου σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Συρία «για λόγους ασφαλείας».

Στο μεταξύ στο Κάιρο έγινε γνωστό από τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι ο αδελφός του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, είναι μεταξύ των 17 συριακών προσωπικοτήτων των οποίων οι λογαριασμοί θα παγώσουν και θα τους απαγορευθεί να ταξιδεύουν σε αραβικές χώρες.

Ο κατάλογος αυτός, τον οποίο ετοιμάζει μια ειδική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, πρόκειται να κατατεθεί το Σάββατο προς έγκριση στη διάρκεια συνόδου στην Ντόχα μιας ad hoc επιτροπής που αποτελείται από το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Ομάν και το Σουδάν, αλλά είναι ανοικτή και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα επιθυμούσε να συμμετάσχει.

Τα 17 πρόσωπα περιλαμβάνονται σ’ ένα κατάλογο συριακών προσωπικοτήτων που θα πληγούν από τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν το Σάββατο από τον Αραβικό Σύνδεσμο εναντίον του συριακού καθεστώτος εξαιτίας της άρνησής του να βάλει τέλος στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.