Η διαρροή γυμνών φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από το ίδιο το άτομο, αποτελεί αιτία «πονοκεφάλου» για πολλές διασημότητες στις ΗΠΑ. Στην Αίγυπτο όμως είναι ένας τρόπος… πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας.

Η πράξη της νεαρής Αιγύπτιας Aliaa Magda Elmahdy, να ανεβάσει στο προσωπικό της Blog μια γυμνή της φωτογραφία ως πράξη προσωπικής έκφρασης, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις… από επαίνους μέχρι καταδίκη και έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις.

Η Elmahdy, που σπουδάζει στο τμήμα media arts του αμερικανικού πανεπιστημίου του Καίρου, και έγινε σήμερα (16 Νοεμβρίου) 20 χρονών, ισχυρίζεται ότι τράβηξε τη φωτογραφία στο σπίτι των γονιών της.

Έφτιαξε μια τριπλή εικόνα του γυμνού εαυτού της και τοποθέτησε κίτρινα σημάδια πάνω στα μάτια, στο στόμα και στα γεννητικά της όργανα, συμβολίζοντας τη «λογοκρισία της γνώσης, της έκφρασης και της σεξουαλικότητας στην Αίγυπτο», όπως λέει η ίδια.

Στην προσωπική της ιστοσελίδα στο Facebook έγραψε ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να «φωνάξει δυνατά κατά της κοινωνίας της βίας, του ρατσισμού, του σεξισμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της υποκρισίας».

«Η δημοσίευση της φωτογραφίας μου ήταν μια πράξη ελευθερίας. Έχω το δικαίωμα να ζω ελεύθερα οπουδήποτε… νιώθω ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με τον εαυτό μου, όταν νιώθω ελεύθερη» έγραψε στο blog της.

Από το 1930 μέχρι τις αρχές του 1970 οι γυναίκες της Αιγύπτου απόλαυσαν -σε κάποιο βαθμό- προσωπική ελευθερία, με την έννοια ότι μπορούσαν να φορούν δυτικού τύπου ρούχα, όπως τα μαγιό. Οι μαντίλες ήταν σπάνιο φαινόμενο στη μεσαία τάξη και τις γυναίκες που σπούδαζαν.

Τα τελευταία χρόνια όμως η κοινωνία της Αιγύπτου έχει γίνει ακόμη πιο συντηρητική απ’ ό,τι ήταν πριν το 1970, ενώ μέχρι και οι σπουδαστές καλών τεχνών δεν μπορούν να ζωγραφίσουν γυμνά μοντέλα.

Η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών θεωρείται τολμηρή πράξη στην Αίγυπτο, όπου πολλές ακτιβιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, φοβούνται ότι «χάνουν έδαφος» μπροστά στις ισλαμιστικές, συντηρητικές ομάδες, που ανέλαβαν την εξουσία μετά την πτώση του Μουμπάρακ.