Νέα κόντρα ξέσπασε στην Αυστραλία μετά τη θετική ψηφοφορία της γερουσίας για την εφαρμογή μίας από τις αυστηρότερες αντικαπνιστικές νομοθεσίες στον κόσμο. Οι καπνοβιομηχανίες απειλούν την αυστραλιανή κυβέρνηση με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ η υπουργός Υγείας Νίκολα Ρόξον απάντησε: «Είμαστε αποφασισμένοι και αν χρειαστεί θα σας αντιμετωπίσουμε και στα δικαστήρια».

Σύμφωνα με το νέο νόμο (ψηφίστηκε γερουσία και έως το τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων) η Αυστραλία θα επιβάλει ένα ομοιόμορφο λαδί πακέτο για όλες τις μάρκες τσιγάρων με γραφικά και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο για την υγεία.

Έντονη είναι η αντίδραση των καπνοβιομηχανιών που απειλούν ακόμα με προσφυγή στα δικαστήρια, ενδεχομένως και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Διεθνείς καπνοβιομηχανίες, όπως οι British American Tobacco, Britain’s Imperial Tobacco και Philip Morris έχουν απειλήσει ήδη με προσφυγές και διεκδίκηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημιώσεις, με το επιχείρημα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους περί εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι ο νέος νόμος, εκτός των άλλων, θα συμβάλει και στην αύξηση των λαθραίων τσιγάρων.