Συνεδριάζει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα του Κοσσόβου, με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, να παρουσιάσει τις θέσεις του Βελιγραδίου και του επικεφαλής της UNMIK, Λαμπέρτο Ζανιέρ, να υποβάλει σχετική έκθεση για την κατάσταση στο Κόσσοβο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει λίγες μέρες μετά τη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έκρινε νόμιμη τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σερβία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι η μονομερής απόσχιση δεν είναι τρόπος επίλυσης εδαφικών ζητημάτων και ζητείται η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω διαλόγου.

Ο Βουκ Γέρεμιτς επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Νέα Υόρκη όπου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο πλευρές να στηρίξουν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων ενθαρρύνοντας την πολιτική σταθερότητα και αποθαρρύνοντας τις προκλήσεις.