Το αραβικό σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης έκανε δεκτό «χωρίς επιφυλάξεις» η Συρία.

Η συμφωνία έγινε κατά την υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο και όπως δήλωσε αξιωματούχος του Συνδέσμου «η συριακή αντιπροσωπεία αποδέχθηκε χωρίς επιφυλάξεις το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου στο σύνολό του».

Η αποδοχή την πρότασης αυτής, έρχεται έπειτα από την χτεσινή ανακοίνωση από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Συρίας για «συμφωνία» με τον Αραβικό Σύνδεσμο πάνω στο σχέδιο.

Το σχέδιο που προτάθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο προβλέπει «άμεση κατάπαυση της βίας και την απόσυρση των αρμάτων μάχης», προκειμένου «να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς την κοινωνία της Συρίας», πριν από την έναρξη ενός «εθνικού διαλόγου» με την αντιπολίτευση.

Τονίζοντας ότι η Δαμασκός έχει απαντήσει στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου με μια «κλιμάκωση της καταστολής», το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής αντιπολίτευσης, κάλεσε και πάλι τον παναραβικό Οργανισμό να «παγώσει την επιστροφή» της Συρίας στις τάξεις του.

«Η αιματηρή συμπεριφορά του καθεστώτος δείχνει ότι αγνοεί τις Αραβικές προσπάθειες για να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποφευχθούν οι ξένες επεμβάσεις. Το καθεστώς θέλει να κερδίσει χρόνο», αναφέρει .

Στο μεταξύ το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε ότι δεκαπέντε μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα στην επαρχία Χάμα σε δύο επιχειρήσεις που έγιναν από λιποτάκτες.

Μια πρώτη ομάδα λιποτακτών ανατίναξε εκρηκτικά ενώ διέρχονταν στρατιωτικά οχήματα, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες. Μια άλλη ομάδα επιτέθηκε σε ένα λεωφορείο και ένα αυτοκίνητο που μετέφερε αξιωματούχους ασφαλείας και παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στο καθεστώς, σκοτώνοντας οκτώ από αυτούς, διευκρινίζει η οργάνωση.