Την ώρα που η Βραζιλία πενθεί για την απώλεια της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε  και τους υπόλοιπους επιβάτες τους αεροπλάνου που κατέπεσε στην Κολομβία, η προσοχή στρέφεται στα αίτια της συντριβής.

Το βρετανικής κατασκευής αεροσκάφος Avro RJ85 συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωση στην πόλη Μεντεγίν. Συνολικά 71 άνθρωποι πέθαναν, ενώ οι 6 επιζώντες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Το τζετ ηλικίας 17 ετών είχε απογειωθεί από την Santa Cruz της Βολιβίας στις 18.18 (τοπική ώρα), το απόγευμα της Δευτέρας. Σχεδόν 5 ώρες μετά κατέπεφτε σε ορεινή περιοχή στην Μεντεγίν.

Πρώιμες αναφορές ήθελαν τους πιλότους να κάνουν λόγο για βλάβη στα ηλεκτρικά κυκλώματα, όμως ειδικοί στα αεροπλάνα ανέδειξαν την πιθανότητα το ατύχημα να συνέβη όταν απενεργοποιήθηκαν και οι 4 μηχανές.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, η πτήση από την Santa Cruz ήταν 1.850 μίλια, απόσταση πολύ κοντά στη μέγιστη για ένα φορτωμένο και δίχως επιπλέον δεξαμενές καυσίμου τζετ Avro RJ85. Η απόσταση είναι μεγαλύτερη από το Εδιμβούργο – Κωνσταντινούπολη, ένα δρομολόγιο που σήμερα εκτελείται από Boeing 737 το οποίο είναι μεγαλύτερο και μπορεί να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση. Το 737 ή το αντίστοιχο Airbus A320 θα ήταν η στάνταρ επιλογή για μια διαδρομή τέτοιου μήκους, γράφει ο Independent.

Οι πιλότοι συνηθίζουν να φορτώνουν αρκετά καύσιμα για την προγραμματισμένη πτήση καθώς και αρκετά για πτήση σε περίπτωση που πρέπει να παραμείνει στον αέρα, να κατευθυνθεί σε άλλο αεροδρόμιο και για επιπλέον 30 λεπτά πτήσης.

Ωστόσο, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται υποψίες ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, Miguel Quiroga, επέλεξε να μην σταματήσει για ανεφοδιασμό, σε μια προσπάθεια για να γλυτώσει χρόνο και χρήμα, υπογραμμίζει ο Independent προσθέτοντας ότι ο άντρας ήταν συνιδιοκτήτης της αερογραμμής.

Οκτώ λεπτά πριν χαθεί η επικοινωνία με το καταδικασμένο αεροπλάνο, το σκάφος υποχρεώθηκε σε αναμονή πριν προσγειωθεί, σε ύψος 21.000 ποδιών. Πιστεύεται ότι οι πιλότοι διατάχθηκαν να περιμένουν ώστε ένα άλλο αεροσκάφος να προσγειωθεί.

Μια πτήση της VivaColombia από την Μπογκοτά με προορισμό το San Andres, βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας διαρροής καυσίμων και κατευθύνθηκε στην Μεντεγίν. Υπάρχουν φόβοι ότι η ανάγκη να παραμείνει στον αέρα, μπορεί να αποδείχθηκε μοιραία για το αεροσκάφος.

Έξι λεπτά αργότερα, το RJ85 άρχισε να προσεγγίζει το αεροδρόμιο. Δύο λεπτά μετά εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και σύντομα συνετρίβη στην ορεινή περιοχή.