Μία ομάδα Σύρων προσφύγων, μεταξύ των οποίων και μία τετραμελής οικογένεια, καταγγέλλει πως εξαπατήθηκε από τις ελληνικές αρχές και τη Frontex ώστε να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες περίμεναν να εξεταστεί η αίτηση τους για άσυλο μετά από την άφιξή τους στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, 11 ημέρες αργότερα, πριν εξεταστούν πλήρως οι αιτήσεις τους, οι Σύροι καταγγέλλουν ότι αξιωματούχοι από την ΕΕ και την Ελλάδα τους ξεγέλασαν προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία.

«Δεν ήξερα ότι επρόκειτο να απελαθώ στη Τουρκία», είπε στον Guardian ο Λαγουάντ Χαγί Μοχάμαντ, ένας 33χρονος από το Κομπάνι της Συρίας, που έφτασε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, όλα κάτω των πέντε ετών. «Οι αστυνομικοί μας είπαν να αφήσουμε το δείπνο μας, να πάρουμε τα πράγματά μας και ότι θα μας μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα για τη νύχτα και από εκεί το επόμενο πρωί στην Αθήνα». Αφού μπήκαν στο αεροπλάνο, μαζί με αξιωματούχους από την ελληνική κυβέρνηση και την Frontex, δεν τους έδωσαν άλλες πληροφορίες όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

«Οταν φτάσαμε και είδαμε τις τουρκικές σημαίες, σοκαριστήκαμε», είπε ο Χαγί Μοχάμαντ. «Εμπιστευτήκαμε την αστυνομία, αλλά μας ξεγέλασαν και δεν έχω ιδέα γιατί».

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στη βρετανική εφημερίδα ήρθε με email, το οποίο ανέφερε πως εξετάζονται οι καταγγελίες. Από την άλλη εκπρόσωπος της Frontex επιβεβαίωσε στον Guardian ότι υπήρχαν αξιωματούχοι της ΕΕ στην πτήση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Frontex για τις όποιος αστοχίες.

«Όλες οι αποφάσεις για επιστροφές εκδίδονται από τις εθνικές αρχές. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε τα μέσα μεταφοράς, εκπαιδευμένους συνοδούς, μεταφραστές και ιατρικό προσωπικό», κατέληξε.