Για το σοκ και τον «πόνο» που ένιωσε όταν είδε τη λέξη «παραίτηση» στον Τύπο μετά την ανακοίνωση του Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο της 8ης Αυγούστου στο οποίο εξέφραζε την επιθυμία του να αποχωρήσει από το θρόνο λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του μίλησε η αυτοκράτειρα Μιτσίκο σε δήλωσή της με αφορμή τα 82α γενέθλιά της, σήμερα.

Τα ιαπωνικά μέσα της ζήτησαν να κάνει απολογισμό του περασμένου έτους, με αφορμή τη συμπλήρωση των 82 της χρόνων. «Ήταν με δέος και σεβασμό που άκουσα τα νέα από την Αυτού Μεγαλειότητα, δήλωση που έκανε ύστερα από ενδελεχή συζήτηση με τον Διάδοχο και τον Πρίγκιπα Ακισίνο», αναφέρει η αυτοκράτειρα στο μήνυμά τους που δημοσιεύθηκε στα ιαπωνικά και τα αγγλικά.

«Ήταν όμως σοκ για μένα να δω τις λέξεις «seizen taii» (παραίτηση από το αυτοκρατορικό αξίωμα εν ζωή) τυπωμένες με τόσο μεγάλα γράμματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Μπορεί να ήταν επειδή μέχρι τότε δεν είχα ξανασυναντήσει αυτή την έκφραση ούτε καν σε βιβλία ιστορίας που μαζί με έκπληξη ένιωσα και πόνο βλέποντας τις λέξεις αυτές», προσθέτει η αυτοκράτειρα. «Ίσως ήμουν πολύ ευαίσθητη», καταλήγει.

Μετά το απρόσμενο μήνυμα του Αυτοκράτορα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανέθεσε τη Δευτέρα σε έξι διανοούμενους να εξετάσουν τη ζητήματα σε σχέση με την εξέλιξη της παραίτησης.

Ο νυν νόμος σχετικά με το αυτοκρατορικό αξίωμα προβλέπει πως ο αυτοκράτορας μένει στο αξίωμά του μέχρι το θάνατό του κι έτσι για να επιτραπεί στον Ακιχίτο να αποχωρήσει θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του νόμου ή εφαρμογή άλλου ξεχωριστού προσωρινού νόμου.

Η εξαμελής επιτροπή των διανοούμενων αναμένεται να υποβάλει την άνοιξη την έκθεσή της στην κυβέρνηση η οποία, όπως γράφουν οι Japan Times, εξετάζει την προώθηση νομοθεσίας που αν επιτρέπει την αποχώρηση του αυτοκράτορα το 2018.

Η αυτοκράτειρα Μιτσίκο, που γεννήθηκε το 1934 και παντρεύτηκε τον Διάδοχο τότε Ακιχίτο το 1959, είναι η πρώτη αυτοκράτειρα που ήταν κοινή θνητή πριν το γάμο που την ενέταξε στην αυτοκρατορική οικογένεια. Έκτοτε έγινε πολύ δημοφιλής και κέρδισε την αγάπη και το σεβασμό των Ιαπώνων.

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσής της η Αυτοκράτειρα εκφράζει και την ανησυχία της για τις διάφορες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ιαπωνία τον περασμένο χρόνο: σεισμούς, πλημμύρες και τυφώνες.

japan2 japan3 japan4 japan5 ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΜΙΤΣΙΚΟ ΙΑΠΩΝΙΑ