Κλιματικές αλλαγές, καταστροφή των φυσικών πόρων και βαθμιαία αύξηση της τιμής των τροφίμων, το νέο τρίπτυχο επισιτιστικής κρίσης, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα κινδύνου εξαθλίωσης για 1,7 δισ. ανθρώπους.

Αυτό καταδεικνύει έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης ActionAid, λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι, Νότια Αφρική, Αϊτή, Μπαγκλαντές, Ζάμπια, Ινδία, Σιέρρα Λεόνε, Αιθιοπία και Ρουάντα, χώρες με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι οι 10 πιο ευάλωτες από τις 28 φτωχές χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα «Στο χείλος του γκρεμού: ποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την κλιματική και επισιτιστική κρίση;».

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς, «φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της η εποχή των φτηνών τροφίμων για όλους μας, καθώς οι εντατικές και μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες φτωχαίνουν τόσο τη γη και υποβαθμίζουν τόσο το περιβάλλον, που μειώνεται η δυνατότητά του να μας θρέψει. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις σοδειές, είτε πρόκειται για παρατεταμένες ξηρασίες, όπως συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Αφρική, είτε για πλημμύρες, όπως συμβαίνει τώρα στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές».