Κατάλογο με 1.100 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί «από τους τρομοκράτες» θα υποβάλλει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Συρία, σύμφωνα με τον υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Φάισαλ Μέκνταντ.

«Η Συρία είναι αντιμέτωπη με τρομοκρατικές απειλές», είπε ο Μέκνταντ ενώπιον των αντιπροσωπειών των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που εξέτασε την κατάσταση όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα αυτή στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται παγκόσμια περιοδική εξέταση.

«Τις προσεχείς ημέρες θα υποβάλουμε στην Υπάτη Αρμοστεία έναν κατάλογο μαρτύρων, λειτουργών, αστυνομικών, πλέον των 1.100, οι οποίοι έχουν σκοτωθεί από τους τρομοκράτες», πρόσθεσε.

«Η χώρα μου, στη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών, αντιμετώπισε πολλαπλές απειλές πολέμου: πολέμου των μέσων ενημέρωσης, παραπληροφόρησης, ψευδών και εξαπάτησης», είπε.

Ο Μέκνταντ υπογράμμισε εκ νέου τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ειδικά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές που σύμφωνα με την Δαμασκό πρόκειται να γίνουν την 12η Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται να δεχθούμε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη ΔΕΕΣ (Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου)… κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε», ανέφερε ο Σύρος διπλωμάτης.

Παράλληλα απέρριψε τις επικρίσεις που περιέχονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προς τις αρχές της Συρίας. Το Συμβούλιο είχε ζητήσει να δημιουργηθεί μια διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι αποφάσεις θα έπρεπε να ανακληθούν», είπε.

Η επιτροπή των ειδικών θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της πριν από το τέλος του Νοεμβρίου και να ενημερώσει για τα συμπεράσματά της το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 2.900 ανθρώπων από την 15η Μαρτίου.