Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σήμερα ότι σύροι διπλωμάτες σε ξένες χώρες έχουν οργανώσει εκστρατείες δίωξης και απειλών εναντίον αντικαθεστωτικών που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ έξω από τις πρεσβείες.

Ακόμη, δεν διστάζουν να κινηματογραφήσουν και να απειλήσουν Σύρους που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε ορισμένες περιπτώσεις, συγγενείς τους εντός της Συρίας έχουν διωχθεί, συλληφθεί, βασανισθεί ή και εξαφανισθεί.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι σε απάντηση στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Σύρων του εξωτερικού κατά των καταχρήσεων του καθεστώτος που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η Δαμασκός έχει εξαπολύσει συστηματική και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιη εκστρατεία για τον εκφοβισμό των σύρων πολιτών του εξωτερικού.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι σύροι ακτιβιστές δέχθηκαν εκφοβισμό σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Χιλή, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τις κυβερνήσεις των χωρών να δραστηριοποιηθούν με βάση τις αξιόπιστες πληροφορίες αυτές, χωρίς να περιμένουν επίσημες καταγγελίες, διότι τα θύματα της εκστρατείας εκφοβισμού είναι πολύ τρομοκρατημένα για να κάνουν επίσημα διαβήματα στην αστυνομία.

«Θα περιμέναμε ότι όποιος αξιωματούχος είναι υπεύθυνος για τέτοιες πράξεις εκφοβισμού θα διωχθεί ή, εάν τυγχάνει διπλωματικής ασυλίας, θα κηρυχθεί “ανεπιθύμητο πρόσωπο”», δήλωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Συρία Νιλ Σάμοντς.