«Πάγο» στις επανδρωμένες διαστημικές στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2050 αναμένεται να βάλουν τα… τερτίπια του καιρού. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις Βρετανών διαστημικών μετεωρολόγων περί επιδείνωσης του διαστημικού καιρού τα επόμενα χρόνια, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, NASA, θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά της επιβάλλοντας απαγορευτικό απόπλου για τον πλανήτη Αρη για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η μεταβολή της ηλιακής δραστηριότητας που προβλέπεται για τις επόμενες δεκαετίες θα οδηγήσει σε αύξηση της επικίνδυνης ακτινοβολίας που «λούζει» τους αστροναύτες και τους επιβάτες των αεροπλάνων.

Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ηλιακή δραστηριότητα παρουσιάζει έναν ενδεκαετή κύκλο αυξομείωσης, ακολουθεί όμως και άλλους, πιο μεγάλους κύκλους, που διαρκούν δεκαετίες. Από το 1920 ως σήμερα η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο και προβλέπει να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες. «Το γεγονός αυτό όμως θα οδηγήσει σε επιδείνωση του διαστημικού καιρού», επισημαίνει ο Μάικλ Λόκγουβτ στο Πανεπιστήμο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.

Εξετάζοντας δείγματα πάγου που ανασύρθηκαν από μεγάλο βάθος στους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «βροχή» των ενεργειακών ηλιακών σωματιδίων στη Γη μειώνεται όταν εξασθενεί η ηλιακή δραστηριότητα.

Περιέργως όμως, η ενέργειά τους και επομένως η ικανότητά τους να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αυξάνεται αντί να μειώνεται. Επιπλέον, η εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας συνοδεύεται από εξασθένηση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου (ή ηλιόσφαιρας), το οποίο προστατεύει τη Γη από τα επικίνδυνα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας (γαλαξιακές κoσμικές ακτίνες ή GRC).