Περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι πλήττονται από τις πλημμύρες στην Ινδία καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις των μουσώνων σαρώνουν το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα ομόσπονδα κρατίδια Ορίσα και Ούταρ Πραντές τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ.

«Το δεύτερο κύμα πλημμυρών που άρχισε την 19η Σεπτεμβρίου, 12 ημέρες μετά το πρώτο, σκότωσε 19 ακόμα ανθρώπους, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων σε 60» στην Ορίσα, δήλωσε ο Π.Κ. Μοχαπάτρα, αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα αρωγής στο ανατολικό αυτό ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πνιγμούς ή την κατάρρευση σπιτιών. Υπολογίζεται ότι 4 εκατ. άνθρωποι επλήγησαν σε 3.000 χωριά στο κρατίδιο, πρόσθεσε ο Μοχαπάτρα σε δηλώσεις του στην Μπουμπανέσουαρ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου.

Οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες στην Ορίσα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλέστηκε η εφημερίδα Hindustan Times.

«Αναπτύξαμε επτά ελικόπτερα για να διεξάγουμε επιχειρήσεις διάσωσης, ρίψεις τροφίμων και υλικών αρωγής από αέρος», είπε ο Μοχαπάτρα. «Πάνω από 300 μέλη της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών συμμετέχουν στις σωστικές προσπάθειες». Περίπου 5.000 σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διένειμε και ο Ερυθρός Σταυρός.

Στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, είπε ο τοπικός αξιωματούχος Ρ.Σ. Πάντι. Στο γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση συναγερμού για πλημμύρες σε 12 περιοχές, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Πάτνα. Νερό υπερχείλισε από ένα φράγμα στο οποίο η στάθμη είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1975, πλημμυρίζοντας αρκετές περιοχές, ανέφερε η εφημερίδα Χιντουστάν Τάιμς επικαλούμενη αξιωματούχους.

Η εποχή των μουσώνων στην Ινδία διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Φέτος, εξαιτίας των πλημμυρών, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 900 άνθρωποι.